YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Üniversite hangi ilde bulunuyor?
K.K.T.C.-Lefkoşa’da bulunmaktadır.
Üniversite statüsü nedir? (Devlet – Vakıf)
VAKIF
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Lefkoşa; birçok medeniyetin izlerini taşıyan, tarihiyle iç içe olan bir şehirdir. Yakın geçmişinde bulunan Kıbrıs Barış Harekatı’ndan da birçok izler hala şehrin içinde izlenebilmektedir. Dünya’da ikiye bölünmüş tek başkent olma özelliğini taşımaktadır.
Girne Kapı, Büyük Han, Mevlevi Tekkesi, Venedik Sütunu, St.Sophia Katedrali, Barbarlık Müzesi gibi tarihi yapılar; ayrıca Beşparmak Dağları bulunmaktadır. Şehir öğrenciler için oldukça hareketlidir; konserler, festivaller düzenlenmektedir.
Şehrin ulaşım imkânları nelerdir?
Üniversitelerin kendi otobüsleri öğrenciler tarafından en çok kullanılan ulaşım aracı olmakla birlikte; taksilerin, şehirlerarası otobüslerin kullanımı da yaygındır.
Şehrin konaklama olanakları nasıl?
Şehirde ve üniversite kampüsünde özel yurtlar bulunmakla birlikte 6 adet KYK yurdu da bulunmaktadır.
KKTC’deki evler ise genellikle eski yapılardır, genellikle yıllık alınan ev kiraları ise Türkiye’deki ev kiralarına oranla biraz daha yüksektir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkânları nelerdir?
Bölümlere göre burs imkanları değişmekte olup, tercih bursları tanımlanabilmekte, spor bursu, kardeş bursu gibi burslar da bulunmaktadır.
Üniversitenin sosyal imkânları nelerdir?
Fakülte bazlı çeşitli seminerler düzenlenmektedir; olimpik havuzu, spor kulesi, tenis kortları, fitness merkezi, halı saha, basketbol sahaları bulunmaktadır. Kampüs içinde “Kıbrıs Araba Müzesi’’de bulunmaktadır.
Üniversitenin kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Kaynak açısından zengin bir kütüphanesi bulunmaktadır. Kütüphane 1.000.000 adet açık raf sisteminde kitap kapasitesine sahip olup; 150.000.000’den fazla elektronik dergi, 7000 DVD, 17 film izleme kabini, 12 bireysel ve grup çalışma odası, 1000 kişilik 4 amfi tiyaro, 350 kişilik Tiyatro sahnesi, 600 kişilik kafeterya ve 600 kişilik çalışma masasıyla dünya standartlarında bir kültür ve bilgi erişim merkezi gibi imkanları vardır. 24 saat açık olan bu kompleksden tüm KKTC halkı ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Ayrıca Tıp Fakültesi Hastanesi’nin de küçük bir kütüphanesi bulunmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Diş hekimliği fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversite genelinde farklı kulüpler bulunmaktadır. Diş Hekimliği Fakültesinde de kalifiye hocalar tarafından seminerler düzenlemektedir. Ayrıca okul içindeki kulüpler ve oluşumların etkinlikleri faal olup, fakülte öğrencilerinin düzenlediği partiler de olmaktadır.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Her fakültenin kendi kafeteryası bulunmakta ve bu kafeteryalarda her gün 2-3 çeşit yemek çıkmaktadır ayrıca her fakültenin kafeteryasından faydalanabilmekteyiz. Bunun dışında merkez yemekhane ve Tıp Fakültesi Hastanesi yemekhanesi de bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversite kampüsümüz Lefkoşa merkezine yakın olup, otobüsle 15 dk içinde merkeze geçilebilmektedir. Bunun dışında taksi ve hususi araçlarla daha kısa sürede Lefkoşa merkezine geçebilir. Hususi araçla 15-20 dk içinde, okul otobüsüyle yaklaşık 30 içinde Girne’ye gidebilirsiniz. Fakültemiz kampüsün yukarısında, sağlık kompleksi içinde bulunmaktadır.
Fakültenin web sitesi nedir?
Fakültemizin web sitesine buradaki linkten ulaşabilirsiniz:
hep://dentistry.neu.edu.tr/
Fakülteniz ne zaman kurulmuştur?
Okulumuz diş hekimliği fakültesi 2007 yılında kurulmuş, 2008 yılında hasta alımına başlamıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakülte sportif aktivitelerde üniversiteye bağlı olup, bu sportif faaliyetler içinde yararlanabileceğiniz kapalı havuz ,halı saha, fitness salonu, basketbol sahaları, tenis kortu yer almaktadır. Aktif bir Amerikan futbolu takımı vardır, geçmiş yıllarda Türkiye çapında basketbol şampiyonlukları bulunan basketbol takımı vardır. Üniversitemizde her kıtadan gelen öğrenciler bulunmaktadır. Tüm fakülteler sanat galerisi gibi düzenli
güncellenen tablolar ve heykellerle bezelidir. YDÜ Radyo olarak ülke çapında FM yayını da öğrencilerle birlikte yapılmaktadır.
Fakültede hangi öğrenci değişim programları uygulanmaktadır?
Diş Hekimliği Fakültesi Ürdün, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Irak ülkelerinden değişim öğrencileri kabul etmiş, Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinden değişim programıyla Polonya’da staj yapmaya göndermiştir. Araştırma değişimi kapsamında da Ürdün’de Diş Hekimliği Fakültesi’nde proje araştırmaları yapılmıştır, gönderilen öğrencilerimiz tarafından. Ayrıca Research Exchange adlı programda araştırmaları süren
öğrenciler bulunmaktadır. Erasmus çalışmaları sürmektedir.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültede Türkçe ve İngilizce sınıflar bulunmaktadır.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mıdır?
Akademik dönem başlamadan önce İngilizce bölümü kazananlar için yeterlilik sınavı olmaktadır, yeterlilik sağlanırsa hazırlık atlanabilmektedir.
Fakültenizin hastaneye göre konumu nasıldır?
Fakültemiz, aynı zamanda Diş Hastanesidir.
Dönemlere göre derslikler nerede bulunuyor?
Dönemdeki kontenjanlara bağlı olarak değişmekte olup, Sağlık Bilimleri Fakültesi amfisinde, Diş Hekimliği Fakültesi amfilerinde veya Merkez Kütüphane amfisinde ders görülebilmektedir.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı?:
Fakülte binasında 8 ana bilim dalı da bulunmaktadır.
Fakülte ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?:
Dönemlere göre değişmekle birlikte, kontenjan ve öğretim görevlileri değişiklikleri nedeniyle anatomi laboratuvarları için Tıp Fakültesine, teorikler için Sağlık Bilimleri Fakültesi amfilerine gidilmektedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?:
Net bir kontenjan yoktur, fakat son yıllardaki artış maalesef gözle görülür seviyededir.
Dönem 4-5’te her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?:
Normal şartlarda yaklaşık 25 kişi olan staj grupları, pandemi nedeniyle staj gruplarında 17-20 kişi arasında bulunmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?:
Ortalama 15 kişi düşmektedir.
Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit):
Fakültemizde entegre eğitim sistemi geçerlidir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır?:
Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Bilimler olarak farklı iki dalda farklı komite başlıkları adı altında ders görmekteyiz. Bu komite başlıkları sınıflara göre hocalarımız tarafından belirlenmektedir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?:
Akademik yıl Eylül ayının sonunda başlar, akademik takvimde her uygulamanın tarihi önceden bellidir.
Detaylı bilgi için bu web sayfasını inceleyebilirsiniz:
heps://neu.edu.tr/akademik-takvim/
Pratik derslerin laboratuvar koşulları nasıldır?
Preklinik, fantom, entegre laboratuvarları bulunmakta olup, kontenjan arIşları nedeniyle gruplar halinde eğitim alınabilmektedir.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır?
Dönemler yıllık sistem olup, bloklara bölünmüştür. Diş hekimliği teorik bloğu ve diş hekimliği pratik bloğu ise komitelere ayrılmıştır, 4. ve 5. Sınıflarda ise stajlar başlamaktadır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…:
Fakültemiz dinamik kadrosuyla, öğretmek için hevesli akademisyenleriyle, birçok üniversiteden iyi teknik altyapısıyla tercih edilebilir bir fakültedir. Değişen koşullara iyi sayılabilecek şekilde ayak uydurabilmektedir. Sosyal bir kampüste ve güzel bir ülkede yer almakta olup, üniversite hayatını da yaşayabileceğiniz bir fakültedir. Öğrenmek, kendini geliştirmek isteyen öğrenciler için fakültemizde öğretim görevlileri ve eğitim
koşulları genel olarak iyidir.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Yurt dışında olduğunuz için ulaşım nispeten daha zor olabilir, pandemi gibi durumlarda iki farklı ülke arasında geçişlerde iki ülkenin de farklı kararlarına dikkat etmeniz gerekebilir. Çoğu vakıf üniversitesinde olduğu gibi maddiyatın önemi bulunmaktadır. Yaşam şartları maddi harcama olarak, büyükşehirlere denk veya daha yüksek olabilmektedir. Yüksek olmayan nüfus nedeniyle stajlarda hasta sayınız fazla olmayabilir.
Fakültenizde pandemi sürecinde pratik eğitim koşulları nasıldı?
Pandemi süreci başlaması ile en hızlı biçimde online eğitim sistemlerini oturtan üniversite-fakültelerden birisi bizim fakültemizdir. Sınıflar pratik derslerinde yüz yüze ve online gruplar olarak tercihe göre ayrılmış olup, yüz yüze gruplar pratik derslerine bölünmüş gruplar halinde, pandemi koşullarına uygun biçimde girebilmektedir.
Fakültenizde pandemi sürecinde teorik eğitim koşulları nasıldı?
Teorik derslerin hepsi online olarak “Google Meet’’ üzerinden kayıt alınarak işlenmektedir. Daha sonrasında sisteme komitelere ayrılmış olarak dersler ve notlar düzenli biçimde yüklenmektedir. Sistem gayet verimli olarak çalışmaktadır.
Fakültenizde pandemi sürecinde ölçme ve değerlendirme sistemi nasıldır?
Teorik sınavların hepsi online olup, öğrencilerden isteyenler bilgisayar laboratuvarlarında sınavlara kalabilmektedir. Sınavlar “UZEBİM’’ sistemi üzerinden yapılmaktadır; sınav boyunca kamera açık olup, kişisel bilgisayarınızın ekranı “Safe Exam Browser’’ ile kilitlenir ve bu sayede olabildiğince adil bir sistem kurulmuş olur. Pratik sınavlarında, bazı quizler hariç tüm sınavlar yine online olarak gerçekleştirilmektedir; “Google Meet’’ üzerinden kamera açık olacak biçimde sınavlar gerçekleştirilir, tüm ödev ve sınavlar
“UZEBİM’’ sistemine yüklenir.