İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İstanbul
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
İstanbul’da katılabileceğiniz pek çok sosyal faaliyet bulunur. Konserler, atölyeler, gezi turları bunlardan bazılarıdır. Kültürel ve tarihi açıdan gezilebilecek pek çok müzesi mevcuttur ve sokaklarında yürürken bile tarihi yapıları sıklıkla karşınıza çıkar. Mutlaka görülmesi gereken bu şehirde üniversite okumak çok güzel bir deneyimdir. Ancak bu çekici özellikleri sebebiyle biraz kalabalık 🙂
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
İstanbul metro, metrobüs, tramvay, marmaray, otobüs, minibüs gibi ulaşım imkanları bulunan toplu taşıma ile kolayca ulaşım sağlanabilen bir şehirdir. İstanbul Üniversitesi diş hekimliği fakültesinin şu anki konumu ise metro, tramvay ve otobüslere yürüme mesafesindedir.
Şehrin konaklama olanakları nasıldır?
İstanbul’da KYK’ya ait 14 tane kız, 8 tane erkek yurdu vardır. Ayrıca kız-erkek toplam 200’ü aşkın özel yükseköğrenim yurdu da İstanbul genelinde hizmet vermektedir. Özel yurt fiyatları odada kalan kişi sayısı e konuma bağlı olarak değişiklik gösterir 800-2500 tl arasında fiyatlara yurtlar bulunmaktadır. Ev kiraları genelde her sene artış göstermekle birlikte evlerin durumlarına ve konumlarına göre 1+1 daireler 1100-1900 tl, 2+1 daireler 1500-2700 tl, 3+1 daireler ise 2000-3200 tl aralıklarında değişmektedir. Kiralar ilçelere ve ev konumlarına göre de değişiklik göstermektedir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemizin Rehberlik Danışmanlık ve Sosyal Destek Birimi aracılığıyla çeşitli dernek, vakıf ve şirketten burs olanakları sağlamaktadır. Ayrıca Kısmı Zamanlı Öğrenci çalıştırma programıyla da aylık maksimum 60 saatlik çalışma karşılığında öğrencilere maddi destek sunulmaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
İstanbul Üniversitesini birçok sosyal imkana sahiptir. Bünyesindeki fakülte, bölüm ve öğrenci kulüpleriyle düzenlediği birçok kongre, zirve, sempozyumun yanında Spor Şöleni adı altında çeşitli spor branşlarında düzenlenen yarışmalar ile öğrencileri sosyal açıdan aktif tutmaya çalışmaktadır.
Üniversitenin kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitenin kütüphane binası şu anda yenilenmekte olduğu için hizmet verememektedir. Ancak Beyazıt Kampüsünde bulunan İktisat ve Hukuk Fakültesi kütüphaneleri, Siyasal Bilimler Fakültesi okuma salonları öğrenciler tarafından kullanılan çalışma alanlarıdır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Diş hekimliği fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Fakültemizde etkinlikler çoğunlukla kulüpler aracılığıyla yapılmaktadır. Etkinlik düzenleyen kulüplerimiz:
1- Dans Kulübü
2- Edebiyat Kulübü
3- Denizcilik ve Yelken Kulübü
4- Engelsiz Gülüşler Kulübü
5- Fotoğraf Kulübü
6- Gastronomi Kulübü
7- Gezi Kulübü
8- Görsel Sanatlar Kulübü
9-Kamp ve İzcilik Kulübü
10- Müzik Kulübü
11- Öğrenci Araştırma Kulübü
12- Sinema Kulübü
13-Sosyal İletişim Kulübü
14- Sosyal Sorumluluk Kulübü
15- Teknoloji Kulübü
16- Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu Kulübü
17- Diş Akademi Kulübü Sayılan kulüpler diş hekimliği fakültesinde kurulu kulüplerdir.
Üniversite çatısı altındaki diğer fakültelerin kulüplerine ve etkinliklerine de
katılabilir ya da kulübünüzü kendiniz kurabilirsiniz.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulumuzda günde üç öğün olmak üzere hafta içi her gün kampüste bulunan iki adet yemekhanede yemek verilmektedir. Ramazan ayında iftar saatinde de yemekhane hizmet verilmektedir. Güncel bir öğün yemek ücreti 3.5TL’dir. Kampüs merkezi bir yer olduğu için etrafında yemek için cafe, restoran fazlaca mevcuttur.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemizin birçok yerleşkesi bulunmaktadır. Çapa kampüsteki binamız geçtiğimiz 2019 yılında yıkılmıştır. Beyazıt Kampüsü içerisinde bulunan Hukuk, İktisat ve Siyasal Bilimler Fakültelerinde eğitimimize devam etmekteyiz. Beyazıt Vezneciler’de yeni hastanemizin yapımı sürmektedir bir sonraki eğitim öğretim yılına kadar tamamlanması beklenmektedir. Beyazıt Kampüsü Fatih semtinde olup oldukça merkezi bir konuma sahiptir. Her türlü ulaşım imkânı ve etrafında doğal ve tarihi birçok güzelliği barındırmaktadır.
Fakültenin web sitesi nedir?
https://dishekimligi.istanbul.edu.tr/tr/_
Diş Hekimliği Fakültesi ne zaman kurulmuştur?
Fakültemiz 22 Kasım 1908 yılında kurulmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemiz bünyesindeki kulüpler birçok sosyal ve sportif etkinlik düzenlemekte ve öğrenciler bunlara rahatça katılabilmektedir. Beyazıt Kampüs içerisinde öğrencilerin kullanmakta olduğu birçok amaçlı saha bulunmaktadır. Fakültede voleybol, basketbol ve futbol turnuvaları yapılır.
Fakültede hangi öğrenci değişim programları uygulanmaktadır?
Erasmus, Farabi ve Mevlana değişim programları uygulanmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizin İngilizce ve Türkçe programları mevcuttur.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mıdır?
İngilizce Diş Hekimliği eğitimine başlamaya hak kazanan öğrenciler öncelikle İngilizce Muafiyet sınavına tabii tutulur. Bu sınavla öğrencilerin okuduğunu anlama, yazma, dinleme ve konuşma becerileri değerlendirilir. Sınavın düzeyi B2 seviyesidir. Sınavın sonunda başarılı olanlar İngilizce Diş Hekimliği Programı 1. Sınıf öğrencisi olmaya hak kazanır ve eğitime başlarlar. Sınava girmeyen veya baraj notu olan 70 puanı geçemeyenler ise İstanbul Üniversitesi tarafından Beyazıt Kampüsü’nde verilen İngilizce Hazırlık eğitimine zorunlu tutulur.
Fakültenizin hastaneye göre konumu nasıldır?
Henüz tamamlanmış bir fakülte binamız yoktur. Teorik ders alınan derslikler ve hastane aynı bölgede olup birkaç dakika yürüme mesafesindedir.
Dönemlere göre derslikler nerede bulunuyor?
Tüm dönemlerin teorik dersleri amfilerde yapılmaktadır. Dönem 1-2 pratik dersleri prekilinklerde dönem 3-4-5lerin ise stajları kliniklerde yapılmaktadır.
Fakülte ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Pandemi öncesinde fakülte binası yıkıldığı için teorik dersler Hukuk İktisat gibi kampüs içerisindeki fakültelerde devam etmekteydi. Hastane binasının yapımı sürmekte olup İstanbul Üniversitesine ait Mediko-Sosyal kurumunda da öğrenciler stajlarını yapmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı?
26 Eylül 2019’da 5.8 şiddetinde gerçekleşen deprem sonrası binamız hasar almış ve bunu takiben de Çapa yerleşkesindeki binamız yıkım kararıyla yıkılmıştır. Teorik eğitimlerimiz Beyazıt Kampüste bulunan Hukuk, İktisat ve Siyasal Bilimler Fakülteleri amfilerinde, laboratuvar dersleri Eczacılık Fakültesi laboratuvarlarında gerçekleştirilmektedir. Pratik dersler için ise dönem 1-2ler için Beyazıt Kampüsü içine prefabrik preklinik yapılmıştır ve eğitimler orda devam etmektedir. Dönem 3-4-5ler stajları İstanbul Üniversitesine ait Mediko Sosyal binasında yapılmaktadır. Veznecilerde yeni yapılan bir binanın bir kısmı diş hekimliğine hastane olarak tahsis edilmiştir. Bir kısmı hizmete açılmış olup bu sene içinde hastanenin tamamlanması ve hizmete açılması beklenmektedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Fakültemizde Türkçe programına kayıtlı 967 İngilizce programına kayıtlı 68 öğrenci bulunmaktadır.
Dönem 3 4 5’te her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Her dönemde ortalama 180-190 kişi bulunmaktadır ve staj grupları kliniklere göre ayrılır her staj grubunda ortalama 22-23 kişi olmaktadır. Sayılar değişkenlik gösterebilir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Okulumuzda 70 Prof. 31 Doç. ve 1 Dr. Öğr. Üyesi olmak üzere 104 öğretim görevlisi mevcuttur. Öğretim üyesi başına 9 öğrenci düşmektedir.
Diş Hekimliği Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit):
Okulumuzda klasik eğitim sistemi uygulanmaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır?
Ders içeriklerine ders ve staj programlarına okulumuz web sitesinden ulaşabilirsiniz.
https://dishekimligi.istanbul.edu.tr/tr/_
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Okulumuzun web sitesinden akademik takvime ulaşabilirsiniz.
https://dishekimligi.istanbul.edu.tr/tr/_
Pratik derslerin laboratuvar koşulları nasıldır?
26 Eylül 2019’da 5.8 şiddetinde gerçekleşen deprem sonrası binamız hasar almış ve bunu takiben de Çapa yerleşkesindeki binamız yıkım kararıyla yıkılmıştır. Mevcut preklinik ve klinik durumları öğrenci sayısı için yeterli değildir. Klinik eksikliğini gidermek amacıyla yeni bina sağlanana kadar klinik eğitimler Mediko-Sosyalin yanı sıra cumartesi günleri özel okulların klinikleri kiralanarak öğrencilerin hasta bakması sağlanmaya çalışılmıştır. Yeni eğitim öğretim yılı başlayana kadar Vezneciler yerleşkesinde yapılan binanın bir kısmı açılmıştır yeni eğitim öğretim dönemine kadar tamamlanması beklenmektedir.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır?
Başarının değerlendirilmesinde mutlak değerlendirme yöntemi kullanılır. Öğrenci yarıyıl/yılsonu sınavlarından (final/bütünleme) en az 60 puan almak zorundadır. Modül ve derslerin başarı notu %25 arasınav (vize), %25 yarıyıl/yıl içi etkinlikleri (ödev), %50 yarıyıl/yılsonu sınavı (final/bütünleme) notunun toplamından oluşur. Modül ve derslerin bitirme sınavından 60 puanın altında alan öğrenciler ve başarı notu 50 puanın altında olan öğrenciler bütünleme sınavına girer. Bir modül ve dersten 50 (DD) ve daha yukarı başarı notu alan bir öğrenci başarılı kabul edilir. Başarı Notu 50-59 arasında (DC, DD) olan öğrenciler not yükseltmek için Dekanlığa başvurarak bütünleme sınavına girebilir veya takip eden eğitim öğretim yılında dersi tekrar alabilir. Yükümlü olduğu klinik/pratik çalışmasını tamamlamayan/tamamlayamayan öğrenci o dersten, yarıyıl/yılsonu sınavlarına giremez. Mezuniyette koşullu başarılı notların, başarılı kabul edilebilmesi için öğrencinin AGNO’sunun en az 2.00 olması gerekir. AGNO’su 2.00’den az olan öğrenciler bütünleme sınavına girerek notlarını yükseltmek zorundadır. AGNO’nun hesaplanması için tüm zorunlu modül ve derslerden başarılı olmak şartı vardır. Ardışık 2 yıl AGNO’su 2.00’nin altında olan öğrenciler üst sınıftan ders alamazlar. Daha önce başarısız ya da koşullu başarılı oldukları derslerden, (FF) ve (FD) harf notu aldıkları dersleri zorunlu olarak, (DD)
ve (DC) harf notu aldıkları dersleri isterlerse tekrarlarlar.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye’nin en eski ve ilk diş hekimliği fakültesidir. Fakülte bünyesinde çok sayıda ve tam donanımlı öğretim üyeleri bulunmaktadır. Hasta ve vaka sayısı çok yüksek bir fakültedir. Fakültenin İstanbul’da bulunması öğrenciler için hem mesleki hem sosyal açıdan çok değerlidir.
Bu üniversitede okumanın dezavantajı nelerdir?
Mevcut durumda hala tamamlanmış bir hastane ve fakülte binası bulunmamaktadır. Fiziki şartların yetersizliği dışında fakültenin pek dezavantajı yoktur.
Fakültenizde pandemi süresince pratik eğitim koşulları nasıldı?
Pratik eğitimi yüz yüze sadece 4 ve 5. sınıflar staj yaparak hasta bakarak geçiriyorlar. Bu süreçte öğrenciler n95 maske tulum bone vs gibi koruyucu ekipmanlar okul tarafından sağlanmıştır. Pandemi öncesine göre öğrencilerin staj günleri azaltılmış olup herkes stajlarını yapmaktadır. 1 2 ve 3. sınıf öğrencileri ise pratik eğitimlerini evden online şekilde almaktadırlar.
Fakültenizde pandemi süreinde teorik eğitim koşulları nasıldı?
Teorik dersler online şekilde yapılmakta ve dersler kayıt altına alınarak sisteme yüklenmektedir. Öğrenciler kayıtlara istedikleri zaman erişebilmektedir.
Fakültenizde pandemi sürecinde ölçme ve değerlendirme sistemi nasıldır?
Tüm sınavlar online olarak yapılmaktadır.