Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi İzmir ilinin Bornova ilçesinde bulunmaktadır.
Üniversite statüsü nedir? (Devlet – Vakıf)
Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayınlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir’de Ege Bölgesi’nin ilk, Türkiye’nin 4. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Ülkemizin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye’de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır. Sloganımız ise “Ege’li olmak ayrıcalıktır.”
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş bir ilimizdir. İzmir; coğrafi konumu, kültürel ve tarihî zenginliği, metropol olması, Türkiye’nin en Avrupai şehri olması, farklı bölgeler arasında geçiş noktası olması dolayısıyla ulaşımın kolaylığı (hem deniz hem kara hem de hava ulaşımının kullanım kolaylığı ve rahatlığı), turizme uygun iklim yapısı, kültürel faaliyetlere ve sanat etkinliklerine müsait sosyokültürel yapısı, 629 kilometrelik kıyı uzunluğu ve bunun 101 kilometrelik bölümünün tamamen doğal plajları içermekte olması ile de farklı turizm çeşitlerine uygundur. Şehirde bir çok etkinlik düzenlenmektedir. Konserler, gezi turları, sanatsal etkinlikler, spor ve daha bir çok alanda kişinin zevklerine uygun pek çok sayıda aktivite yapabilmek mümkündür.
Şehrin ulaşım imkânları nelerdir?
İzmir ulaşım imkanları açısından oldukça donanımlı bir şehirdir. Merkezden her ilçeye otobüsle, metroyla, tramvayla, vapurla ve özel dolmuş seferleriyle ulaşmak mümkündür. Ulaşım özellikle öğrenciler için ucuz ve kolay bir şehirdir.
Şehrin konaklama olanakları nasıl?
Kampüs içerisinde KYK yurdu ve üniversiteye ait Öğrenci Köyü bulunmaktadır. Öğrenci köyünde tek ve çift kişilik odalar bulunmaktadır. Güvenliği 24 saat kameralar ve güvenlik görevlileri ile sağlanmaktadır. Kampüs içinde özel yurt olarak Ege Yurt bulunmaktadır. Kampüs içerisinde bulunan yurtlara ait ring otobüsler bulunmaktadır. Bu yüzen fakültelere ulaşım oldukça kolaydır. İmkanlar ve ortam olarak nezih ve güvenli bir yurttur. Bunların dışında kampüs dışında da üniversiteye yakın konumda bir çok yurt mevcuttur.
Üniversiteye yakın konumda çok fazla eşyalı veya eşyasız olarak kiralık ev bulunabilir. Evlerin fiyatları konumuna ve evin iç durumuna göre değişiklik göstermektedir. Yaklaşık olarak 1000-3000 lira arasında öğrenciler için kiralık evler bulunabilir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkânları nelerdir?
Üniversitede çeşitli burs imkanları bulunmaktadır. Yemek bursu ve fakültelerin kendi verdiği burslar mevcuttur.
Üniversitenin sosyal imkânları nelerdir?
Ege üniversitesinde yıl boyunca çok sayıda ve çeşitlilikte sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif etkinlik düzenlenmektedir. Her yıl mayıs ayında Bahar Şenlikleri ve bunun dışında pek çok konferans, sempozyum ve seminerler düzenlenmektedir. Kampüste spor tesisleri, olimpik yüzme havuzu, atletizm pisti, tenis kortları, futbol-voleybol- basketbol sahaları ve bir çok antrenman sahaları bulunmaktadır. Bunların dışında öğrenciler için 67 tane öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Bu topluluklar yıl içinde çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
Üniversitenin kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Türkiye’deki en büyük üniversite kütüphanelerinden biri olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphane binası 3 katlıdır ve 10.000m2 kullanım alanına sahiptir. 1.500 kişilik oturma kapasitesi bulunan kütüphanede 198 kişisel çalışma karesi ve binanın değişik yerlerinde toplam 600 Internet bağlantı noktası vardır. Ayrıca, kütüphane içerisinde saatlik ücret karşılığı hizmet veren bir bilgisayar salonu ve multimedya servisi (kişisel sinema izleme ünitesi) bulunmaktadır. Bilgisayar salonu, akademik yıl içerisinde hafta içi ve cumartesi
günleri 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir fakat Sınav dönemlerinde 7/24 açık bulunmakta ve gece yemekhanede yemek dağıtımı yapılmaktadır. Tıp fakültesine bağlı fakültenin içinde bulunan bir Tıp kütüphanesi de vardır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Diş hekimliği fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
1. AEGEE-İZMİR Topluluğu
2. Amerikan Futbol Takımı
3. Arama Kurtarma Topluluğu
4. Arkeoloji ve Kültürel Miras Topl.
5. Atatürkçü Düşünce Topluluğu
6. Bağımlı Olma Bilgili Ol Topl.
7. Best – İzmir Topluluğu
8. Bilim ve Teknoloji Topluluğu
9. Bisiklet Topluluğu
10. Briç Topluluğu
11. Çevre Topluluğu
12. Doğa Gözlem Topluluğu
13. Doğa ve Dağcılık Topluluğu
14. Ebru Sanatı Topluluğu
15. Edebiyat Topluluğu
16. Egeli Gezginler Topluluğu
17. Eðitim Gönüllüleri Topluluðu
18. EKA-MOR Ötesi Topluluðu
19. Erasmus Topluluğu
20. Fantezi ve Bilim Kurgu Topluluğu
21. Fotoğraf Topluluğu
22. Füturizm Topluluğu
23. Gateway Öğrenci Topluluðu
24. Genç Girişimciler Topluluğu
25. Gençlik Festivali Topluluğu
26. Genç-TEMA Topluluğu
27. Havacılık ve Yamaç Paraşütü Topluluğu
28. Hip-Hop Topluluğu
29. Hayvan Severler Topluluğu
30. İletişim ve Medya Topluluğu
31. Karikatür ve Mizah Topluluğu
32. Kaya Tırmanış Topluluğu
33. Kök Hücre Gönüllüleri Topluluğu
34. Kızılay Topluluğu
35. Kitap Topluluğu
36. Klasik Gitar Çalışma Grubu
37. Klasik Türk Müziği Korosu
38. Latin Dansları Topluluğu
39. Lösemili Çoçuklar Dayanışma ve Yardımlaşma Topluluğu
40. Mağara Araştırma Topluluğu
41. Modern Dans Topluluğu
42. Motor Sporları Topluluğu
43. Münazara Topluluğu
44. Organbağışı Gönüllüleri Topl.
45. Oryantring Topluluğu
46. Radyo Topluluğu
47. Psikolojik Danışma Topluluğu,
48. Resim Topluluğu
49. Rock Topluluğu
50. Satranç Topluluğu
51. Sanat Tarihi
52. Sinema Topluluğu
53. Sosyal Araştırmalar Topluluğu
54. Sualtı Topluluğu
55. Sualtı Ragbisi Topluluğu
56. Su Topu Topluluğu
57. Şiir Topluluğu
58. Yenilenebilir Enerji Topluluğu
59. Tiyatro Topluluğu
60. Toplum Gönülleri
61. Türk Dili ve Tarihi Topluluğu
62. Türk Halk Dansları Topluluğu
63. Türk Halk Müziği Topluluğu
64. Türk Halk Müz. Arş. Alt Çal.Grubu 6
5. Uluslararası İlişkiler Topluluğu
66. Viyana Valsi Topluluğu
67. Yelken Topluluğu
Okuldaki yemek imkânları nasıldır?
Ege Üniversitesi Kampusu içinde farklı noktalarda bulunan iki merkezi yemekhanede, öğrencilerin sağlıklı, doğru ve ucuz beslenmelerine katkıda bulunmak üzere sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği hizmeti verilmektedir. Yemekler; uzman personel ve gıda mühendisleri gözetiminde mevsimine göre, öğrencilerin ihtiyacı olan kalori ve besin değerleri göz önüne alınarak hazırlanmaktadır. Ücreti karşılığında öğle (11.30- 13.30) ve akşam (16.30-18.30) saatleri arasında bir öğünde dört çeşitten oluşan yemek hizmeti verilmektedir. Ayrıca kampüs içerisinde öğrencilerin uygun fiyata yemek yiyebileceği bir çok restoran ve cafe bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversite Bornova ilçesinde bulunmaktadır ve merkezi bir konumdadır. Kampüs içersinde metro bulunması sebebiyle ulaşım rahattır. Diş Hekimliği fakültesi kampüsün her yerine kolaylıkla ulaşabilecek konumadadır. Metroya yurtlara ve yemekhaneye yakın konumdadır.
Fakültenin web sitesi nedir?
Fakültenin web sitesi https://dent.ege.edu.tr ‘dir.
Fakülteniz ne zaman kurulmuştur?
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1969 yılında, Dekan Prof. Dr. İsmail Ulutaş önderliğinde kuruldu. Temelde 3 bina üzerine kurulu bina, eğitim faaliyetleri, araştırmalar ve değişen diğer ihtiyaçlara karşılık vermek üzere 1995 yılında, şu anki haline getirildi.
Fakültede hangi öğrenci değişim programları uygulanmaktadır?
•Fakültede Erasmus değişim programı bulunmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
•Fakültenin eğitim dili Türkçe’dir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mıdır?
•Fakültede isteğe bağlı hazırlık dönemi bulunmaktadır. Zorunlu hazırlık dönemi yoktur.
Fakültenizin hastaneye göre konumu nasıldır?
Fakültemiz hastanemiz ile yan yana konumlanmaktadır. Ayrıca fakültemizin içerisinden de hastanemize geçiş bulunmaktadır.
Dönemlere göre derslikler nerede bulunuyor?
Okulda ikisi büyük ikisi küçük olmak üzere 4 adet amfi bulunmaktadır. Tüm dönemlerin teorik dersleri bu amfilerde yapılır. Pratik dersler için dönem 1-2 ve 3. sınıfın ilk döneminde pratik çalışmalar fantom adı verilen preklinikte yapılır. 3.sınıfın ikinci dönemiden itibaren mezun olana kadar bütün pratik eğitimi kliniklerde verilir.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı?
Fakülte birbirine bağlı iki binadan oluşmaktadır. Binanın bir tarafı öğrenci derslikleri diğer tarafı da kliniklere aittir. Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada bulunmaktadır.
Fakülte ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Anatomi, histoloji gibi laboratuar eğitimi bulanan tıp derslerini almak için Ege üniversitesi tıp fakültesine gidilmektedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?:
Her yıl 180 Türk ve 12 yabancı uyruklu öğrenci olan fakültemizde öğrenim süresi 1 yıllık İngilizce hazırlık sınıfından (isteğe bağlı) sonra 5 yıldır. Şu anda öğrenim gören öğrenci sayısı 995 dir. Dönem 4-5’te her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?: •Normal şartlarda dönem 4 öğrencileri ortalama 20 öğrenci ile 8 adet anabilim dalında 5’er hafta süre ile
dönüşümlü olarak eğitimlerini almaktadır. Dönem 5 öğrencileri 2 ye bölünüp ortalama 80 kişilik ilk kısmı entegre kliniğinde hasta bakarken diğer 80 kişilik kısmı kendi içlerinde bölünüp 5 ana bilim dalının klinik eğitimini alıyor.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?:
Fakültemizde 57 profesör,16 doçent, 158 öğretim üyesi bulunmaktadır.Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı ortalama 4.
Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit):
Fakültemizde eğitim pratik ağırlıklı verilmektedir.
Preklinik döneminde (ilk 2.5 yıl) temel tıp bilimleri ve diş hekimliğinin 8 anabilim dalının teorik ve pratik eğitimleri verilir. Pratik eğitimler fantom laboratuvarında verilir. 3.sınıfın 2.döneminden itibaren mezuniyete kadar öğrenciler pratik eğitimlerine kliniklerde hasta
bakarak devam ederken bir yandan da teorik eğitimler verilir. Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır?: • Diş hekimliği eğitimi oldukça yoğun bir program olmakla beraber her dönemin kendi içinde zorlukları vardır. 1.sınıf eğitimi diğer dönemlere göre daha rahattır. 3.sınıfın pratik eğitimi oldukça yoğundur. 5.sınıfta yarım dönem multidisipliner klinikte hasta bakılmaktadır. Bu uygulama Türkiye’de sayılı üniversitelerde mevcuttur.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Fakültemizin eğitim takvimi oldukça yoğundur. Sınavlar, komite sistemiyle değil tek tek yapıldığından sınav dönemi birkaç haftayı kapsayacak şekilde uzun bir periyotta yapılır. Teorik sınavlarla birlikte pratik ödev teslimleri ve pratik sınavlar da aynı periyotta yapılır.
Pratik derslerin laboratuvar koşulları nasıldır?
Fakültemizde preklinik eğitimlerimizi almak için fantom laboratuvarı bulunmaktadır. Fantom laboratuarımızda ortalama 160 adet masa ve fantom kafa bulunmaktadır. Koşuşlarımız eğitim şartlarımıza göre yeterli düzeydedir.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır?
•Fakültemizde tüm dönemlerde bölüm dersleri sınavları yıllık olduğu için 2 vize 1 finaş şeklinde yapılmaktadır.Tıp dersleri ve bazı derslerimiz dönemlik olarak 1 vize 1 final şeklinde yapılmaktadır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…:
Fakültemiz hem preklinik hem klinik eğitimi açısından çok yeterli ve güçlü bir eğitime sahiptir. Özellikle klinik döneminde fazlasıyla hasta bakma avantajımız oluyor. Bunun dışında köklü bir üniversite olmamız ve güçlü akademik kadromuzda avantajlarımız arasında.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Dezavantaj olarak eğitim programının çok yoğun olmasından olayı sosyal açıdan etkinliklerde bulunma şansımız diğer fakültelere göre daha az oluyor.
Fakültenizde pandemi sürecinde pratik eğitim koşulları nasıldı?
Pandemi süresince 2021 bahar dönemine kadar bütün sınıflar teorik eğitimlerini online şekilde, dönem 1-2- 3 öğrencileri preklinik eğitimlerini online, dönem 4-5 öğrencileri hiçbir klinik eğitim almamıştır. Bahar döneminde dönem 5 öğrencileri haziran ayı sonuna kadar klinik eğitimlerini alacaktır. Dönem 4 öğrencileri ise yaz döneminde klinik eğitimlerini alacaktır. Aynı zamanda dönem 4 öğrencileri 17 mayıs-5 temmuz tarihleri arasında fantom ve gözlemci kliniği eğitimi alacaktır.
Fakültenizde pandemi sürecinde teorik eğitim koşulları nasıldı?
•Teorik eğitimler tüm dönemlerde online şekilde minimum sıkını ile işlendi.
Fakültenizde pandemi sürecinde ölçme ve değerlendirme sistemi nasıldı?
2020 bahar 2021 güz döneminde bir kaç ders hariç çoğu dersin sınavları ödev şeklinde yapıldı. 2021 bahardöneminde tüm derslerin tüm sınavları online şekilde test olarak yapıldı. Süre ve soru sayıları her branşın kararına göre değişiklik gösterdi.