Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Diyarbakır
Üniversite statüsü nedir? (Devlet – Vakıf)
Devlet üniversitesi
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise sayılı büyük illeri arasında yer almaktadır.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Diyarbakır, yüzyıllar boyunca Güneydoğu Anadolu’nun fikir, sanat, kültür ve bilim merkezi olmuştur. Önemli bir ticaret merkezi olan şehir günümüzde de bu özelliğini korumaktadır.
Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO tarafından 2015’te Dünya Mirası olarak tescil edildi.
Devlet Tiyatrosu ve Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, Diyarbakır il merkezinde yer almaktadır. Kentte ayrıca Diyarbakır Kitap Fuarı düzenlenmektedir.
Diyarbakır; Uluslararası Gazeteciler ve Yazarlar Derneği tarafından şehirlerin turistik mekanları, konaklama yerleri, şehir halkının misafirperverliği gibi özelliklerin değerlendirildiği, Turizmin Oscarı olarak da anılan Altın Elma Ödülünü 2018 yılında kazanmıştır.
Geniş alışveriş ve eğlence merkezleri, sanat sokağı, Park Ormanları, geniş caddeler, oyun alanlarıyla sakinlerine tarih içersinde modern bir yaşam sunuyor.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içi ulaşım otobüslerle sağlanmaktadır.
Şehre havayolu, karayolu, demiryolu ile ulaşmak mümkündür.
Havayolu ; Diyarbakır Havaalanı şehir merkezine 6 km uzaklıktadır. Yurt Dışına Uçuşlar Almanya’nın Düsseldorf, Hannover ve Frankfurt eyaletlerine haftada üç gün Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil’e de haftada 4 gün tarifeli uçak seferleri yapılmakta. Ayrıca Suudi Arabistan’ın Cidde, Medine şehirleriyle KKTC’nin başkenti Lefkoşe’ye tarifesiz uçuşlar gerçekleştirilmekte.
Demiryolu ; Diyarbakır demiryolu ağına bağlıdır. Bu ulaşımın merkezi Diyarbakır garıdır. Adana’dan Elâzığ’a giden Fırat Ekspres Diyarbakır Tren İstasyonu’nda durmaktadır. Bölgesel trenler bazında Diyarbakır-Bismil Diyarbakır-Batman, Diyarbakır-Kurtalan ve Diyarbakır-Adana güzergahları vardır.
Karayolu ; Diyarbakır’dan Türkiye’nin her yerine otobüs ile yolculuk mümkündür. Otogar şehir merkezine 4 km uzaklıktadır.
Şehrin konaklama olanakları nasıl?
Dicle Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin barınma ihtiyaçları, gerek kampüs alanındaki gerek kampüs dışındaki Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda düşük bir ücretle karşılanabilir. Ayrıca Diyarbakır Dicle Üniversitesi kampüslerine ve Fakültesilerine yakın çok sayıda özel öğrenci yurdu bulunmaktadır.
Dicle Üniversitesi öğrencileri barınma konusunda hiçbir zorlukla karşılaşmamaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen bütün yurtlarda kapasitelerinin altında öğrenci barınmaktadır.
Süleyman Bin Halid Kyk Kız Öğrenci Yurdu
BAĞCILAR MAHALLESİ URFA YOLU ÜZERİ 1205 SK. NO: 2/B BAĞLAR – DİYARBAKIR
Diyarbakır Selahattin Eyyubi Kyk Kız Öğrenci Yurdu
KITIBIL MAH. HAYATİ AVŞAR CAD.NO:4/A SUR/DİYARBAKIR
Halid Bin Velid Kyk Erkek Öğrenci Yurdu
BAĞCILAR MAH.1214. SOK NO:8 BAĞLAR/DİYARBAKIR
(0312) 551 6000
Fakülte çevresinde genel olarak 2+1 ve 3+1 evler bulunmaktadır. Kira fiyatları 700-1.500 TL arasındadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Dicle üniversitesinin özel bir burs imkanı bulunmamakla beraber Dicle Üniversitesi öğrencileri Kredi Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu burs ve kredilerin yanında vakıf, dernek, özel sektör ve diğer kurumlardan da burs alabilir.
Öğrenciler yeni eğitim öğretim yılı başladıktan sonra Dicle Üniversitesi’nin internet sitesindeki duyuruları takip ederek burslardan haberdar olabilir. Ayrıca üniversitenin vereceği burslara fakültenin öğrenci işleri panolarından veya burs ofislerinden takip edebilirler. Burs almak için uygun durumda olan öğrenciler başvurularını internet üzerinden veya öğrenci işlerinden yapabilecekler.
DÜKAV başkanlığınca her eğitim ve öğretim yılında maddi durumu iyi olmayan yaklaşık 2500 öğrenciye ücretsiz yemek verilmektedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Sosyal – Kültürel Hizmetler
Üniversitenin sosyal tesisleri olarak kapalı ve açık havuzları, piknik alanları, fitness salonu, havuzbaşı restoranı ve konuk evleri bulunmaktadır. Öğrenci toplulukları başta olmak üzere üniversite birimleri aktif olarak faaliyetlerde bulunmaktadırlar.
Üniversite bünyesindeki profesyonel tiyatro toplulukları sık sık tiyatro gösterimleri sergilemekte ve ulusal turnelere katılmaktadırlar. Doğaçlama ve profesyonel oyuncu yetiştirme programları uygulanmaktadır.
Dicle Üniversitesi öğrencilerinin en fazla rağbet ettiği etkinliklerden biri olan halk oyunları alanından her yıl şenlikler yapılmaktadır. Ayrıca bu etkinliğe katılan öğrenciler her yıl yapılan üniversiteler arası yarışmalara katılmaktadır.
Üniversiteye bağlı olarak öğrenci ve personelden oluşan türk sanat müziği korosu ve türk halk müziği korosu her yıl çeşitli tarihlerde yerleşkede yapılan etkinliklerde konserler vermektedir.
Öğrencilerin hazırladıkları resim, seramik ve fotoğraf çalışmaları çeşitli tarihlerde Dağkapı Güzel Sanatlar Galerisi’nde, yerleşke noktalarında ve kapalı alanlarda sergilenmektedir.
Dicle Üniversite bünyesindeki eğitim birimlerinin katılımı sağlanarak futbol, basketbol ve voleybol başlıca olmak üzere çeşitli spor karşılaşmaları düzenlenmektedir. Bu alanlarda çeşitli turnuvalar da yapılmaktadır. Ayrıca güreş, judo, masa tenisi, kros, atletizm dallarında ekipler oluşturulmuş ve üniversiteler arası yarışmalara katılmaları sağlanmış olup çeşitli tarihlerde bu dallarda Dicle Üniversitesi takımları dereceye girmiştir.
Üniversitenin kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Merkez Kütüphane dört kattan oluşmakta 500 m genişliğindedir.
Alt katta geçmiş yıllara ait süreli yayınlar, kitaplar ve nadir eserler, zemin katta okuma salonu, 1. katta; son iki yıla ait süreli yayınlar, danışma kaynakları, tezler, son yıllara ait Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin yararlandığı kitaplar ve teknik hizmetler bulunmaktadır. Bodrum katta ise kullanım dışı kalan eserler muhafaza edilmektedir. Kütüphanede 72.000 kitap, 6.000 ciltli süreli yayın, 1.350 tez, 3 çeşit CD veri tabanı ve Hukuk Fakültesi için mevzuat disketleri bulunmaktadır.
İnternet bağlantısı sağlanmış olup, İnternet aracılığıyla, TÜBİTAK tarafından Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezine (ULAKBİM) kütüphaneden ulaşılabilmektedir.
Dicle Üniversitesinde öğrencilere yaklaşık 150 bilgisayar ve 7 laboratuvar hizmet vermektedir. Ayrıca kampüsün merkezi noktasında hizmete sokulmuş olan internet evinde; kitap-CD reyonu, cafe, sinema salonu’da yer almaktadır. İnternet evinde 15 bilgisayar bulunmaktadır.
Dicle Üniversitesi merkezi kütüphane ek binası ve fakülte binalarında çalışma salonları da bulunmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Diş hekimliği fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemizde çeşitli ilgi alanlarına hitap eden 145 aktif öğrenci topluluğu bulunmaktadır.
Diş hekimliği fakültesinde ise bilimsel araştırmalar kulübü faaliyet göstermektedir.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Üniversite kampüsünde öğrenim gören öğrencilere iki katlı öğrenci kafeteryasında 4000 kişilik öğle yemeği hizmeti verilmektedir. 3-4 çeşit yemek çıkmakta ve öğün 2.5 tl ile karşılanabilmektedir.
Ayrıca fakülte kantinlerinde de bir çok seçenek sunulmaktadır.
Fakülteye çok yakın mesafede bulunan öğrenci merkezindeki kafelerde de yine çeşitli menülere ulaşılabilinmektedir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Dicle Üniversitesi, Dicle’nin doğusuna kurulmuştur ve 60 hektarlık bir alana sahiptir. dünyanın yedinci büyük kampüsüne sahip olan üniversitedir. Merkez kampusun dışında Diyarbakır’ın Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan ilçelerinde de Yüksekokulları mevcuttur
Dicle Üniversitesi
- Merkeze 5 km (Araçla yaklaşık 11 dk)
- Diyarbakır Havaalanına: 7 km (Araçla 12 dk)
- Diyarbakır Otogarına yaklaşık 16 km (Araçla 20 dk) uzaklıktadır.
Üniversite kampüsü şehir merkezine yakındır. (Dağkapı 3 km, Ofis 2 km)
Dolmuş ve özel halk otobüsleri hemen bütün yurtların önünden geçerek kampüse gelmektedir. Kampüs içinde saat başı fakülteler arası ring servisler vardır. Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu kampüs içerisinde ve fakültelere yürüme mesafesindedir.
Fakültenin web sitesi nedir?
https://www.dicle.edu.tr/birimler/dis-hekimligi-fakultesi
Fakülteniz ne zaman kurulmuştur?
1976 yılında 27 öğrenci ile Diyarbakır Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi olarak Diyarbakır’da faaliyet göstermeye başlamıştır.
1993 yılında, şu anda faaliyetlerini yürütmekte olduğu kampüs yerleşkesi içindeki binasına taşınmış ve 8 anabilim dalıyla eğitim-öğretim ve hasta sağlığına yönelik olarak tüm bölgeye hizmet vermeye devam etmektedir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültede hangi öğrenci değişim programları uygulanmaktadır?
Socrates, Erasmus ve Farabi gibi öğrenci değişim programları vardır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültede eğitim dili Türkçedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mıdır?
Fakültemiz Türkçe eğitim olduğu için hazırlık eğitimimiz bulunmamaktadır. Sadece ilk sene haftada iki saat İngilizce dersi bulunmaktadır. Sene başında girdiğimiz İngilizce muafiyet sınavından da 60 üstü aldığımız takdirde öğrenci bu derslerden de muaf tutuluyor. Eğer öğrenci 60 üstü bir not alamazsa sene içinde yapılacak vize ve final sınavlarına girme yükümlülüğü taşıyor.
Fakültenizin hastaneye göre konumu nasıldır?
Fakülte ve hastane bir bina içerisinde ikiye bölünmüş şekilde bir tarafı derslikler diğer tarafı ise hastane olarak konumlandırılmıştır.
Dönemlere göre derslikler nerede bulunuyor?
Bütün dönemlerin derslikleri aynı yerde diş hekimliği fakültesinin içinde bulunmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı bulunuyor ?
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada bulunuyor.
Fakülte ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
- ve 2. Sınıfta alınan tıp dersleri eğitimi için laboratuvarları ve maketleri kullanmak üzere tıp fakültesine gidiliyor.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1:145
Dönem 2:135
Dönem 3: 135
Dönem 4:125
Dönem 5:120
Dönem 4-5’te her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
- sınıfların staj grubunda 15-20 öğrenci bulunuyor. 5. sınıfların staj grubunda 15-20 kişi bulunuyor. Her yıl sınıf mevcuduna göre değişiklik gösteriyor. Pandemiden dolayı bu sayı da 2 veya 3 gruba bölünüyor.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 660 öğrenci bulunmaktadır.
Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit)
Fakültede yıl esasına göre örgün eğitim uygulanır ve sınıf geçme sistemi ile eğitim yapılır. Klasik eğitim mevcuttur.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır?
Dönem 1:
Güz yarıyılı: Epidemiyoloji, Maddeler Bilgisi, Anatomi, Diş Hekimliğine giriş Diş Hekimliği Tarihi ve Meslek Etiği, Biyoistatistik (Bilgisayar Uyg.), Davranış Bilimleri Diş Anatomisi ve Fizyolojisi, Organik Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkçe, Yabancı Dil ( İngilizce)
Bahar yarıyılı: Diş Hekimliği Tarihi ve Meslek Etiği, Biyoistatistik (Bilgisayar Uyg.), Davranış Bilimleri Diş Anatomisi ve Fizyolojisi, Organik Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkçe, Yabancı Dil ( İngilizce)
Dönem2:
Güz yarıyılı: Endodonti, Anatomi , Biyokimya, Restoratif Diş Tedavisi, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Maddeler Bilgisi, Protetik Diş Tedavisi, Biyofizik
Bahar yarıyılı: Anatomi, Biyokimya, Restoratif Diş Tedavisi, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Maddeler Bilgisi, Protetik Diş Tedavisi, Biyofizik
Dönem 3:
Güz yarıyılı: Mikrobiyoloji ve Parazitoloji, Çene Hareketleri ve Öklüzyon, Ağız Diş Çene Hast. ve Cerrahisi, Dental Anestezi, Restoratif Diş Tedavisi, Farmakoloji, Oral Diagnoz ve Radyoloji, Ortodonti, Patoloji, Çocuk Diş Hekimliği, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi, Endodonti
Bahar yarıyılı: Ağız Diş Çene Hast. ve Cerrahisi, Dental Anestezi, Restoratif Diş Tedavisi, Farmakoloji, Oral Diagnoz ve Radyoloji, Ortodonti, Patoloji, Çocuk Diş Hekimliği, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi, Endodonti
Dönem 4:
Güz yarıyılı: Dahiliye Hematoloji, Genel Anestezi, Genel Cerrahi, Dermatoloji, Ağız Diş Çene Hast. ve Cerrahisi, Ağız Diş Çene Hastalıkları, Restoratif Diş Tedavisi, Oral Diagnoz ve Radyoloji, Ortodonti, Çocuk Diş Hekimliği, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi, Endodonti ve STAJ
Bahar yarıyılı: Ağız Diş Çene Hast. ve Cerrahisi, Ağız Diş Çene Hastalıkları, Restoratif Diş Tedavisi, Oral Diagnoz ve Radyoloji, Ortodonti, Çocuk Diş Hekimliği, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi, Endodonti ve STAJ
Dönem 5:
Güz yarıyılı: Kulak Burun Boğaz, Adli Tıp, İmplantoloji, Nöroloji+Psikiyatri, Muayene Yöntemleri ve Ergonomi, Ağız Diş Çene Hast. ve Cerrahisi, İlk Yardım ve Acil Tedavi, Diş Hekimliğinde İlk Yardım ve Acil Tedavi, Çene Yüz Cerrahisi, Çene Yüz Protezi, Toplum Ağız Diş Sağlığı ve STAJ
Bahar yarıyılı: Ağız Diş Çene Hast. ve Cerrahisi, İlk Yardım ve Acil Tedavi, Diş Hekimliğinde İlk Yardım ve Acil Tedavi, Çene Yüz Cerrahisi, Çene Yüz Protezi, Toplum Ağız Diş Sağlığı ve STAJ
Pratik derslerin laboratuvar koşulları nasıldır?
Lablarımız yeni ve konforlu yapıda. Fakat kişi sayısına göre küçük ve az sayıda
masa ve fantom bulunmaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır?
Sınavlar; ara sınav, yılsonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, sorumluluk sınavı ve mazeret sınavlarıdır. Bu sınavlar; yazılı, sözlü, uygulamalı olarak ya da bunların birkaçı şeklinde yapılabilir.
Sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Öğrencilerin o eğitim yılında başarılı sayılmaları için en az 60 başarı notuna ulaşmaları gereklidir.
Ders başarı notu; ara sınavların ortalamasının % 40’ı ile yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavının % 60’nın toplanması sonucunda elde edilen nottur. Bu nota göre sınıf geçilir veya tekrar edilir.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…:
Türkiye’nin en büyük kongre merkezlerinden birine sahip olan Dicle Üniversitesi, yılda 1000’e yakın sempozyum, kongre, panel, konferans ve diğer etkinlikler düzenlemektedir.
Her öğrencinin ilgi alanlarına hitap edebilecek kulüpler bulunmaktadır. Öğrenci kulüplerinin kültür-sanat faaliyetleri ve üniversite takımlarının sportif başarıları öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmaktadır.
Aktif olarak resim, müzik , dans gibi birçok sanatsal kurs bulunmaktadır.
Yurtlarda kalmayı düşünen öğrenciler için yer bulma sıkıntısı olmamaktadır.
Dicle Üniversitesi; bilimsel, kültürel ve sosyal etkinlikleri ile de ön plana çıkmakta ve düzenlediği sempozyum, konferans, seminer, panel ve konserlerle alanında tanınmış bilim adamı, yazar, sanatçı, gazeteci ve iş adamı gibi kişileri; öğrenci, öğretim üyesi ve Diyarbakır halkı ile buluşturmaktadır.
Doğa ile iç içe olan kampusunda, kolay ulaşım imkanları, zengin sosyal, kültürel ve sportif aktiviteleri, kaliteli sağlık hizmetleri, banka, postane ve kablosuz internet hizmetleriyle öğrenciler için çok cazip bir üniversite ortamı sunmaktadır.
Dicle Üniversitesi ulusal ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapabilecek geniş ve modern sportif tesislere sahiptir.1500 ve 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonları, kondisyon ve güreş çalışma salonları, basketbol, voleybol, futbol sahaları, ve tenis kortlarının yanı sıra, tam olimpik ve yarı olimpik açık ve kapalı yüzme havuzları bulunmaktadır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Fakültenin preklinik alanları yeterli gelememektedir. Okul ve kantin öğrencilere hastahane ile iç içe olduğu için yeterli gelmiyor.
Diyarbakır’da sert ve kurak bir yayla iklimi hâkimdir. Yazın yükselen sıcaklık bunaltıcıyken kışın sıcaklıklar epey düşmekte ve zorlayıcı olmaktadır.
Fakülteye yakın 1+0 ve 1+1 ev bulmak zordur.
Fakültenizde pandemi sürecinde pratik eğitim koşulları nasıldı?
Fakültenizde pandemi sürecinde teorik eğitim koşulları nasıldı?
Üniversitenin ALSM sistemi üzerinden online olarak teorik eğitime devam edildi.
Fakültenizde pandemi sürecinde ölçme ve değerlendirme sistemi nasıldır?
Online sınavlar ve araştırma ödevleri şeklinde yapıldı. Online sınavlar da verilen süre derslere göre değişmekle birlikte her soru başına en az 1 dakika süre verildi ve sorulara göre dönme şansımız yoktu.