BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ
Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İstanbul
Üniversite statüsü nedir? (Devlet – Vakıf)
Vakıf Üniversitesi
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
İstanbul sosyal ve kültürel olanakların kolayca ve aynı zamanda ucuz olarak ulaşılabildiği bir şehirdir. İstanbul’un tarihi yapısıyla da oldukça göz doldurur bir çok kültür ve milletin birleştiği bir şehirdir. Bu sebeplerden dolayı dünyanın pek çok yerinden gösterime giren konserler, müzikaller, tiyatrolar sergiler vs. karşılaşmak ve ulaşabilmek çok kolaydır. Ayrıca istanbul’un her yerinde hem tarihi dokusuyla hayran bırakan hem de çok geniş kitap bir kitap arşivi vardır. Her türlü kitaba ulaşılabilir. Çok eskiye dayanan tarihi sebebiyle bir çok müze saray ve antik kalıntıları gezebileceğiniz gibi her bütçeye uygun olarak alışveriş de yapılabilir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
İstanbul ulaşım ağı gerçekten çok gelişmiştir. Metro metrobüs tramvay marmaray deniz otobüsü vapur otobüs minibüs gibi toplu taşıma araçlarıyla her yere ulaşım mümkündür. Ayrıca bunlara ek olarak taksi bulmak oldukça kolaydır
Şehir dışı ulaşımları için İstanbul havalimanı , İDO İskelesi ve esenler otogarı en uygun seçeneklerdir.
Metrobüs ile Kampüse Ulaşım Edirnekapı istasyonunda inip, Aksaray dolmuşlarına binerek Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi durağında inebilirsiniz. Metro ile Kampüse Ulaşım Emniyet Müdürlüğü istasyonunda inip 50 metre Edirnekapı yönüne doğru yürüdüğünüzde Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi kampüs girişini görebilirsiniz. İETT Otobüsleri İle Kampüse Ulaşım Vatan caddesinden geçen önemli otobüs hatları tabloda listelenmiştir. Güncel bilgiler ve farklı güzergâhlar için http://www.iett.gov.tr internet sitesinden bilgi edinebilirsiniz.
Şehrin konaklama olanakları nasıl?
Civarda genelde 1+0 1+1 2+1 evler bulunmaktadır. Evler genelde eski yapılardır. Site olmayan apartmanların 2+1 ‘leri için fiyat aralığı 1.900-2.700 arasındadır .Güvenlikli sitelerde aidat fiyatları 300-400tl civarındadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
- Yerleştiği puan türüne göre sağlanacak maddi imkân: Türkiye genelinde ilk 100 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay boyunca 4.000 TL, Türkiye genelinde ilk 101-500 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay boyunca 3.000 TL, Türkiye genelinde ilk 501-1000 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay boyunca aylık 1.500 TL, Türkiye genelinde ilk 1001-2000 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay boyunca ayık 1.000 TL burs sağlanmaktadır.
- İlk Tercih İndirimi: Üniversitemizin önlisans ve lisans programlarına, birinci tercihlerinden yerleşenlere %10 indirim uygulanır. Ayrıca; ilk tercihinden itibaren birbiri peşi sıra Üniversitemiz bölümlerini tercih edip bu tercihlerinden herhangi birine yerleşen öğrenciye %10 ‘’İlk Tercih’’ indirimi uygulanacaktır.
- Peşin Ödeme İndirimi: Eğitim-Öğretim ücretinin her akademik yılın başında belirtilen tarihlerde peşin olarak ödenmesi halinde %5 indirim sağlanır.
- Kardeş İndirimi: Kardeş olan öğrencilerin her birine ödeyeceği ücret üzerinden %10 indirim sağlanır.
- Spor Bursu: Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Burs Yönergesi’nde belirtilen esaslara göre Spor Bursu verilmektedir.
- Akademik Başarı Bursu: Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Burs Yönergesi’nde belirtilen esaslara göre Akademik Başarı Bursu verilmektedir.
Bunlara ek olarak, Mütevelli Heyeti Bursu’da sağlanmaktadır. Kayıt döneminde öğrenci işlerinden bilgi alınabilir.
Üniversitenin burs yönergesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversite öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda spor branşlarına yönlendirilmeleri amacıyla yeni salonlar hizmete alınmakta, spor takımları kurulmakta, bu branşlarda üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmeleri ve bir arada düzenli olarak spor yapabilmeleri sağlanmaktadır.
Öğrenci kulüplerimizin yaptığı etkinliklerin yanı sıra öğrencilerin farklı alanlarda kendilerini geliştirebilmeleri amacıyla yıl içerisinde Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğümüz tarafından birçok sanatsal, eğitici ve sportif kurs düzenlenmektedir.
Öğrenciler, herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaştıkları takdirde Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğüne bağlı mediko birimimize başvurarak, ücretsiz hizmet alabilmektedir. Öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını göstererek Diş Hekimliği Kliniğimizden de ücretsiz hizmet alabilmektedirler.
Üniversitenin kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
- Valide Sultan Kütüphanesi: 200 kişi kapasiteli bir kütüphane olarak hizmet vermektedir. Hafta içi 7/24 hizmet vermekte olup, rezervasyon sistemi ile yararlanmaya sunduğumuz 3 adet Grup Çalışma Odası, 1 adet seminer odası mevcuttur. Kullanıcılarının bilgisayar ihtiyaçlarını arşılamak adına 1 adet multimedia odası da hizmet vermektedir.
- Eyüp Yerleşke Binası’na ait kütüphane: 70 kişi kapasiteyle hizmet vermektedir.
- Sultangazi İlhan Varank yerleşkesindeki kütüphane: 3 adet grup çalışma odası, 1 adet bilgisayarlı çalışma odası ve 2 adet kitap okuma salonu ile birlikte 100 kişilik çalışma kapasitesine sahiptir.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Diş hekimliği fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Aşağıdaki soruda kulüplerden detaylı olarak bahsettik göz atabilirsiniz.
Bu kulüplerden Dental Araştırma ve Dayanışma Kulübü (DAD) diş hekimliği öğrencilerinin kurmuş olduğu, fakültemizde etkinlikler düzenleyen tek kulübümüzdür.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Üniversitede 2 adet kafemiz, 1 adet yemekhanemiz mevcuttur. Yemekhanede 3 tabak yemek ücreti 9,5tl olup her yıl güncellenmektedir.
Öğrenciler okul içinde yemek yemeyi tercih etmezler ise, üniversite çevresinde pek çok kafe ve restaurant bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Tıp/Diş/Eczacılık Fakültesi Fatih yerleşkemizdedir. Sağlık Bilimleri Fakültesi Eyüp Sultan yerleşkemizde, SHMYO ve İngilizce Hazırlık Bölümü ise Sultangazi İlhan Varank yerleşkemizde bulunmaktadır.
Diş hekimliği fakültesi söylenildiği üzere üniversitemizin ana yerleşkesi olan Fatih yerleşkesinde eğitim vermektedir.
Fakültenin web sitesi nedir?
https://dis.bezmialem.edu.tr/tr/Sayfalar/index.aspx
Fakülteniz ne zaman kurulmuştur?
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2010 yılında kurulmuştur. Fakülte 2010-2011 eğitim ve öğretim döneminde toplam 30 öğrenci ile lisans eğitimine başlamıştır ve 8 anabilim dalında hizmet vermektedir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
- Fakültemizde SKS Direktörlüğünce birçok sosyal etkinlik, spor turnuvaları ve geziler gerçekleştirilmektedir. Fakültemizde öğrenciler öncülüğünde kurulan birçok kulüp bulunmaktadır. Üniversitemizde faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri; farklı bölümlerde öğrenimlerini sürdüren öğrencilerimizin boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmelerini, bilgi, beceri, yaratıcılıklarını arttırıcı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler düzenlemelerini ve bu faaliyetlere katılmalarını sağlamak amacı ile kurulmuştur. Üniversitemizdeki öğrenci kulüplerini bir araya getirerek ortak çalışmalar gerçekleştirmek, kulüpler arası dayanışmayı arttırmak üzere “Öğrenci Kulüpler Birliği” faaliyet göstermektedir. Bünyemizde kurulan öğrenci kulüplerine üniversite öğrencilerimiz serbestçe üye olmakta ve kulüplerin tüm olanaklarından yararlanmaktadır. Kulüp üyelikleri ve etkinlikleri tüm öğrencilere açıktır. Öğrencilerimiz, öğrenci kulüpleri yönergesinde belirtilen gerekli koşulları sağladıkları takdirde değişik alanlarda yeni öğrenci kulübü kurabilir, istediği sayıda kulübe üye olabilir.
Faaliyet gösteren öğrenci kulüplerimiz:
- Bisiklet Kulübü
- Dental Araştırma ve Dayanışma Kulübü
- Doğa Sporları Kulübü
- Elim Sende Kulübü
- Ergoterapi Kulübü
- Farma Aktüel Kulübü
- Fotoğraf Kulübü
- FTR Kulübü
- Geleneksel Okçuluk Kulübü
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü
- Genç Yeşilay Kulübü
- Gençlik ve Etik Kulübü
- Kanserle Yaşam ve Dayanışma Kulübü
- Kısa Film Kulübü
- Kızılay Kulübü
- Kuşağımızda Beslenme Kulübü
- Kültür Sanat ve Edebiyat Kulübü
- Münazara Kulübü
- Müzik Kulübü
- Odyoloji Kulübü
- Sağlığın Renkleri Hemşirelik Kulübü
- Sağlıkta Pozitif Düşünce Kulübü
- Sağlık Yönetimi ve Girişimcilik Kulübü
- Sosyal Gelişim ve Sorumluluk Kulübü
- Şahsiyetten Medeniyete Kulübü
- Tıbbi Araştırmalar Kulübü
- TıbDoSt Kulübü
- Tiyatro Kulübü
- Türk Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü
- Türk Tarih ve Fikir Kulübü
- Yaşlı Dostu Kulübü
- Yelken Kulübü
Spor Takımlarımız:
- Futsal Takımı
- Tenis Takımı
- Basketbol Takımı
- Okçuluk Takımı
- Dragon Bot Takımı
- Satranç Takımı
- Kickbocks Takımı
- Bilek Güreşi Takımı
- Masa Tenisi Takımı Geleneksel Okçuluk Takım
Spor Kurslarımız:
- Okçuluk Kursu
- Kayak Kursu
- Tenis kursu
- Dalış Kursu
- Yelken Kursu
- Muay Thai Kursu
- Taekwondo Kursu
- Yüzme Kursu
Sanat ve Müzik Kursları:
- Fransızca Kursu
- İngilizce Kursu
- İşaret Dili Kursu
- Sosyal Aktivite Alanları
- Öğrenci Kulüpleri Odası
- El Sanatları Atölyesi (Eyüp Sultan Yerleşkesi)
- Tezhip Kursu
- Türk Halk Müziği Korosu
- Yağlı Boya ve Karakalem Kursu
- Piyano Kursu
- Ud Kursu
- Hat ve Kaligrafi Kursu
Fakültede hangi öğrenci değişim programları uygulanmaktadır?
2011 yılında kurulan Uluslararası İlişkiler Ofisi (UIO) Üniversitenin uluslararası bağlantılarını, değişim programlarını ve uluslararası tanıtımını yürütme çabası içinde olan bir birimdir.
UIO öncülüğünde üniversitemizce birçok ülke ile Erasmus programı uygulanmaktadır.UIO, üniversitenin dünya çapında üstün yükseköğretim kurumları ile araştırma, eğitim ve öğrenci/personel değişim bağlantıları kurmak ve uluslararası işbirlikleri çeşitliliğini geliştirmek ve sürdürmek için yardımcı olur.
Erasmus+ programından yararlanacak ülkeler:
- AB üyesi ülkeler
- AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye)
- Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)
Fakültenin eğitim dili nedir?
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nce eğitim ve öğretim dili %70 Türkçe ve % 30 İngilizcedir. Diş Hekimliği Fakültesi sınıflarına kayıt olmak için adayların İngilizce Yeterlik Sınavını başarmaları gereklidir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mıdır?
Evet, İYS (İngilizce Yeterlilik Sınavı) sonuçlarına göre sınavda yetersiz başarı gösteren öğrencilerimize 1 senelik İngilizce hazırlık programı uygulanmaktadır. Ayrıca isteğe bağlı olarak sınavlarda yeterli başarı gösterse bile öğrencilere hazırlık programına katılım olanağı sağlanmaktadır.
Fakültenizin hastaneye göre konumu nasıldır?
Fakültemiz hastanenin hemen yan tarafında bulunmaktadır. Fakültemizin içinden rahat bir şekilde hastaneye giriş-çıkış yapılabilmektedir.
Dönemlere göre derslikler nerede bulunuyor?:
Her dönemin derslikleri değişiklik gösterebilmektedir. Derslikler ana kampüste koridorda bulunmaktadır. Örneğin 1. ve 2. sınıflar daha çok A-3, A-4 ya da Mazhar Özman Amfisinde derslerini görmektedir.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı?:
Evet, diş hastanemizin bütün bölümleri tek bir binada bulunmaktadır.
Fakülte ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?:
Hayır bulunmuyor. Bütün eğitim öğretim faaliyetlerine ana kampüsten ve hastaneden devam edilmektedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?:
Her dönemde üniversitenin belirlediği kontenjan sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 1. sınıf öğrencilerinin mevcudu 90 kişiyken 2.sınıf öğrencilerinin mevcudu 72 kişidir.
Dönem 4-5’te her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?:
Sınıf mevcuduna göre her staj grubunda 6-10 kişi arasında öğrenci vardır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?:
Ortalama öğretim üyesi başına 7.5 öğrenci düşmektedir.
Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit):
Fakültemizde klasik vize-final sistemi uygulanmaktadır. Bu teorik sınavlara ilave olarak yine vize-final şeklinde fakat uygulamalı olarak pratik derslerden de sınav olmaktayız. İlk 3 sene teorik + pratik dersler iç içe uygulanıyor. Son iki sene de aynı şekilde teorik dersler devam ediyor, artı olarak pratikler artık staj olarak devam ediyor ve birebir hoca gözetiminde hasta bakılıyor. Böylece hem klinik öncesi hem de klinik eğitimi 5 senede tamamlanmış oluyor.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır?:
İlk sene genellikle temel tıp dersleri ağırlıkta geçiyor ve bölüm derslerine (diş hekimliği alanları) pek detaylı girilmiyor. Uygulama derslerimiz de aynı şekilde daha temel ve basit düzeyde yapılıyor. 2. Ve 3. Sınıfta temel tıp dersleri ve bölüm dersleri eş güdümlü ve yoğun bir şekilde başlamış oluyor ve aynı zamanda staja başlamadan öğrenilmesi gereken pratik dersler de yoğun bir şekilde işleniyor. 3. Sınıfın ikinci dönemi itibari ile stajlara hazırlık olarak klinik gözlem başlıyor. 4. Ve 5. Sınıfta teorik olarak artık tamamen diş hekimliği alan dersleri ve tedavileri veriliyor ve artık stajyer olarak yarım gün hasta bakıyoruz. Temel tıp bilimleri dersleri içerik olarak tıp fakültesine benzer bir düzeyde işleniyor fakat diş hekimliği alan derslerimiz çok ayrıntılı ve tamamen hasta ve tedavi odaklı gidiyor, bu da bizler için bir avantaj.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?:
Fakültemizin her 7 haftanın sonunda sınav haftaları olacak şekilde bir sistemi var. İlk 7 haftanın sonunda vizeler, sonra 7 hafta daha dersler, bu yedi haftanın sonunda da dönem sonu sınavları oluyor. (yıllık derslerin vizeleri, dönemlik derslerin ise finalleri yapılıyor.) Ara tatilden sonra ikinci dönemde de bu sistem aynen devam ediyor. Fakat 4. Ve 5. Sınıflar için staj sınavları daha farklı işliyor. Her stajın (8 anabilim dalına göre 8 farklı staj görülüyor) belirli bir barajı oluyor ve o barajı geçip geçemediğinize bakılıyor. Ona göre sene sonunda barajını geçemediğiniz derslerin telafileri yapılıyor.
Pratik derslerin laboratuvar koşulları nasıldır?
Fakültemizde her biri yaklaşık 45 kişilik kapasiteye sahip iki tane preklinik laboratuvarı bulunmaktadır. Her öğrenciye kendisine ait bir masa ve fantom maket bulunmaktadır. Aynı zamanda alçı odası ve diğer ekstra işler için odalar da bulunmaktadır. Yine herkese özel bir bilgisayar ekranı bulunuyor ve hocalarımızın hazırlamış oldukları “demo” dediğimiz uygulama videolarını dikkatli bir şekilde izleyebiliyoruz.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır?
Dönemlik dersler için vizeler %40, finaller %60 etkili oluyor, yıllık dersler içinse hocaya bağlı olsa da genellikle ilk vize %10, ikinci vizeyle üçüncü vizeler %15 ve final yine %60 etkiliyor. Her ders için ayrı ayrı ortalamalar alınıyor. Finallerden 60 alma sınırıyla beraber bütün derslerin geçme notu 60’dır. Örneğin, herhangi bir dersten ortalamanız 60 puanı geçse bile finalden 60’ın altında aldıysanız bütünleme kalmanız gerekiyor.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…:
Bezmialem Vakıf Üniversitesi sağlık üniversitesidir. Sadece sağlık alanında bölümler olduğu için diğer üniversitelere nazaran sağlık eğitimine daha çok yoğunlaşılmaktadır. Aynı zamanda sadece sağlık bölümleri olduğundan kampüs diğer üniversitelere göre daha ferahtır. Üniversitemizin eğitim kalitesi, laboratuvar şartları, konumu nedeniyle tercih edebilirim.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Üniversitemiz diğer üniversitelerle karşılaştırıldığında mevcudu daha az olduğu için gençlere yönelik düzenlenen etkinlikler azdır, sosyal etkinlik kulüpleri fazla aktif değildir.
Fakültenizde pandemi sürecinde pratik eğitim koşulları nasıldı?
Sınıflar ikiye bölünerek, pandemiye uygun şartlar sağlanarak preklinik eğitim yüzyüze bir şekilde devam ettirilmiştir.
Fakültenizde pandemi sürecinde teorik eğitim koşulları nasıldı?
Microsoft teams üzerinden online bir şekilde devam etmektedir
Fakültenizde pandemi sürecinde ölçme ve değerlendirme sistemi nasıldır?
Pandemi süresince teorik derslerin vize ve finalleri KEYPS sistemi üzerinden online; pratik derslerin vize ve finalleri ise yüz yüze bir şekilde yapılmaktadır.